Powered by Blogger.

Melaba Kefir Kardeş!



Selam Gençler!

Dırdıra keyifli bir kefir konusu ile ara verdim. Çok mu pozitif uyanmışım ne? Ben aslında her gün gayet pozitif uyanıyorum, ama evden çıkınca keyfimi kaçırıyorlar.

Neyse, dırdır yok, dırdır yok...

Efenim bu kefir kardeşle Bıdıkovski'min aramıza katılışını beklerken tanıştım ben. Sonra kefir taneciklerime iyi bakamadım, küstüler bana. Bir süre dinlensinler diye dolaba kaldırdım ve unuttum. Onlarda donarak öldüler!

Gel zaman git zamandır, yeniden kefir mayası arıyorum. Daha önce ekşi maya yazısında bahsetmiştim. Çılgın bir fiyata Sade Pazar'da buldum kefir mayasını. Fakat bildiğim kadarıyla sipariş verilirse AOÇ'nin websitesinden de temin edebilirsiniz.Ya da eşe dosta sorabilirsiniz. Çünkü kefir mayası çoğaldıkça paylaşılır. Bir çeşit 'spread the love' (smiley koydum buraya).

Hayır karnabahar değil onlar!

Kefir Kuzey Kafkasya kökenli fermente bir süt ürünüdür. Kefir yoğurt ve diğer fermente süt ürünleriyle kıyaslandığında içerisinde bulunan maya, laktik ve asetik asit bakterileri nedeniyle daha geniş ve kapsamlı bir mikrofloraya sahip bir fermente içecektir. Araştırırsanız hakkında daha fazla detaya elbet ulaşırsınız.

1 bardak kefir 150 kalori kadardır. Protein bakımından oldukça zengin olan kefirin 1 bardağı 8-11 gr protein içermektedir.Günde 1 bardak kefir içerek günlük A vitamini ihtiyacının %10 unu, kalsiyum ihtiyacının %30 unu, C vitamininin %4 ünü alabilirsiniz.

Gelelim detaylara...

Kefir mayanız ailenize katıldı. İsmini koydunuz (evet isim koymalısınız, çünkü o da bir canlı). Ceviz büyüklüğünde kefir mayası, 100 ml kadar bir sütün içinde elinize ulaştı.

Mayalamak için cam bir kavanoza, süzmek için plastik bir kevgire (ya da tülbente) ihtiyacınız var. Ve tabi bir de tahta kaşık.

Yeni hayatınıza hazırsınız! Başlayalım!


Kefir mayanızı  kevgirle süzün. 




Yıkayıp temiz bir cam kavanoza aktarın. Metal değmesin. Kefir tanecikleri metalden hiç hoşlanmaz, küserler. 


Üzerine sütünüzü ekleyin, kavanozun ağzını peçete ya da havlu kağıt ile kapatıp üzerine lastik geçirin. Kapağı kapatmıyoruz. Bir havlu ile sarıyoruz. (Kavanozun kapağını kapatırsak, alkol üretebiliriz.) Karınlık ve kuru bir yerde en az 16 saat olmak üzere beklemeye alıyoruz. Zaman içerisinde daha çok bekleterek, kefirin size en çok hitap eden tadını bulacaksınız. 16 saat mayalanmış bir kefir daha tatlı (süte daha yakın bir tada sahip olur), 24 saate yakın bekleyen kefir ise daha buruk olur. Damak tadınıza göre kefirinizin mayalanma süresini siz belirleyeceksiniz. 

Mayalanma tamamlanınca aynı şekilde kevgirle süzüp temiz cam kavanoza, bu sefer taneleri yıkamadan koyup üstüne oda sıcaklığındaki günlük sütümüzü ekleyip, sarıp sarmalayıp karanlık ve serin bir yere koyup yeniden mayalıyoruz.

Süzülen koyu ayran kıvamlı kefir içilmeye hazır. Afiyet olsun.

Hemen içilebilir. Buzdolabında 1 saat kadar dinlendirip soğuyunca içebilirsiniz. Dilerseniz taze sütle karıştırıp içebilirsiniz.

Kefir tanelerine metal, musluk suyu, kimyasal değmemelidir. 

ÖNEMLİ 1!: Kefirinizde yararlı bakteriler olduğu gibi zararlı bakteriler de var. Bu yüzden hijyen kurallarına dikkat etmelisiniz.

ÖNEMLİ 2!: Kefir için kullandığınız kavanoz ve kevgir özel olsun, başka bir şey için kullanmayın. Deterjan hiç değmesin. Ayda bir sirke ile kavanozu ve kevgiri temizleyebilirsiniz.

Kefir taneleri büyüdükçe ve mayalanan kefirin kıvamı koyulaştıkça süt miktarını arttırın. Maya çoğaldıkça siz de paylaşın. Bir gün tüm dünya kefir içeçek!

3. mayalamadan sonra kefiri bebeklerinize de verebilirsiniz (tabiki 6 aydan büyük olanlara!) 


Peki bütün bunları neden yapıyoruz? Çünkü;

  • Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır,
  • Sindirim sistemini mükemmel şekilde düzenler,
  • Egzama ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir,
  • Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler,
  • Bebeklikten ergenliğe kadar; kemiklerin ve dişlerin oluşumu ile sağlıklı dokuların ve kasların gelişimini olumlu etkiler,
  • Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir,
  • Sağlıklı diyet için önemlidir, kilo almayı önler,
  • Diş çürüklerini önler,
  • İshale ve kabızlığa karşı etkindir,
  • Şekerin özümlenmesini sağlar ve şekeri enerjiye dönüştürür,
  • Beyin hücrelerini aktifleştirir ve beyinsel dinamizmi arttırır (zekalı olursunuz),
  • Yorgunluk ve strese karşı koruyucu bir kalkandır,
  • Astım ve Alerjiye karşı direnç oluşturur,
  • İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder,
  • Hücrelerin Oksijen almasında etkili görev üstlenir,
  • Kanserin oluşmasını ve ilerlemesini önler
  • Kemoterapi tedavisi sürerken vücudun güçlü kalmasını ve beslenmenin devamlılığını sağlar,
  • Dokuları tamir eder,
  • Ve daha böyle gider, gider...

Sağlıkla kalın!




1 comment